söndag 10 mars 2013

Matbröd




Äppelbröd 

Komponerade ihop ett bröd recept utan jäst igår och med det som fanns att välja i skafferiet.Blev ett nyttigt,saftigt och gott bröd som uppskattades.
Ingredienser till 1st :

5 dl fil
1 dl brödsirap
1 msk bikarbonat
1 tsk salt
3-4 msk krossade linfrön
2 rivna äpplen
1 msk olivolja
3 dl vetemjöl
5-6 dl rågsikt

Blanda alla torra ingredienser.
Rör ut sirapen i filen,blanda i de rivna äpplena + olivoljan.
Arbeta sedan in mjölblandningen.
Klicka sedan ut i smörad (ev.bröad)avlång form.
Grädda i mitten av ugnen i  175* i 1 tim & 15 minuter .
Pensla brödet med olivolja och vatten, kallna på galler under duk.





Detta bröd är super gott.

Solbröd

50gr jäst
Ca 2kg mjöl (rågsikt & vetemjöl)
1½ msk brödsirap
1½ tsk salt
0,5dl olivolja
7 dl vatten + 5 dl filmjölk
2dl Solrosfrön
½ - 1 pkt russin
Smula ned jästen i degbunken.Värm vatten och fil till 37*,rör ut jästen i degspadet.
Blanda i salt,sirap, olivolja,russin & solrosfrön ,blanda sedan i mjölet (spar lite till utbakningen) och arbeta degen smidig i ca 15min och så den släpper från bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt i 1timme till dubbel storlek.
Lägg sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda den en liten stund, sedan formar du den till det du önskar,limpor eller bullar t.ex.
Sätt ugnen på 250*
Låt sedan jäsa i 30 minuter under bakduk.
Sänk sedan ugnen till 200* innan gräddning.
Pensla med olivolja och strö solrosfrön på.
Limpor gräddas i mitten av ugnen i 45-60minuter (lägg folie över bröden efter halva tiden så de inte blir brända på ovansidan).
Bullar gräddas i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter.




Morotslimpa 

5 dl fil
1 dl brödsirap
1 msk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl pumpakärnor
2 morötter äpplen
1 msk olivolja
3 dl vetemjöl
5-6 dl rågsikt


Blanda alla torra ingredienser.
Rör ut sirapen i filen,blanda i de rivna äpplena + olivoljan.
Arbeta sedan in mjölblandningen.
Klicka sedan ut i smörad (ev.bröad)avlång form.
Grädda i mitten av ugnen i  175* i 1 tim & 15 minuter .
Pensla brödet med olivolja och vatten, kallna på galler under duk.



Valnötsbröd med russin

Tomatbröd med timjan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar