söndag 10 mars 2013

Semlor




Ca:12st
25gr jäst
75gr smör
2½ dl mjölk
1 krm salt
½ dl socker
1 tsk stött kardemumma
6-7 dl vetemjöl
1 ägg till pensling

Fyllning:
Mandelmassa
Grädde
Florsocker att pudra locket med.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken.
Värm till 37* och rör sedan ut den smulade jästen med degvätskan.
Blanda ner salt,socker och kardemumma.
Rör sist ned vetemjölet, spar lite till utbakningen.
Arbeta degen tills den är smidig,låt sedan jäsa under duk i 30 minuter.
Arbeta degen på mjölat bakbord, och forma sedan ca 12 bullar.
Jäs dem på plåt under duk i ytterligare 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 7-10 minuter i 225*.
Låt dem svalna under duk, skär sedan av ett lock och gör en grop och fyll dem med mandelmassan (ca 120gr till 12 semlor,riv den och blanda ned ca 3msk grädde + det som du har gröpt ur semlan,rör ihop till en slät massa).
Spritsa sedan grädde och på med locken som pudras med florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar